Şubat ayı, kışın son demleri ile baharın müjdecisi olan bir dönem olarak bahçelerde hareketliliğin başladığı, özellikle soğuğa dayanıklı sebzelerin ve iç mekanlarda ön hazırlığı yapılacak bitkilerin toprakla buluştuğu aydır. Toprağın yavaş yavaş uyanmaya başladığı bu günlerde, iklim koşullarına bağlı olarak marul, bezelye, ıspanak ve havuç gibi bitkilerin tohumları ekilebilirken, domates ve biber gibi sıcak seven sebzeler için iç mekanlarda fide yetiştirme sürecine geçilir. Bahçe hazırlıklarının hız kazandığı bu evrede doğru zamanda yapılan ekim işlemleri, yaz aylarında verimli ve sağlıklı bir hasat elde etmenin temelini oluşturur.
Bahçede yeni bir üretim sezonuna başlamadan önce toprağın fiziksel ve kimyasal yapısının iyileştirilmesi, bitki sağlığı açısından hayati bir önem taşır. Şubat ayında toprak genellikle nemli ve ağır olduğu için, işleme yapmadan önce toprağın çok çamurlu olmadığından emin olunmalıdır. Toprağın havalandırılması, kış boyunca sıkışan katmanların gevşetilmesini sağlayarak bitki köklerinin daha rahat hareket etmesine yardımcı olur. Bu aşamada toprağa organik madde kazandırmak, toprağın su tutma kapasitesini ve besin değerini artıracaktır.
Toprak hazırlığı sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlar bitkilerin ihtiyaç duyduğu mineral dengesini sağlamaktır. Yanmış ahır gübresi veya kaliteli bir kompost, toprağın yüzeyine serilerek çapa yardımıyla toprağın 15-20 santimetre derinliğine karıştırılmalıdır. Eğer toprak çok asidik veya çok alkali ise, bu dönemde yapılacak kireçleme veya kükürt uygulamaları pH dengesini düzenlemek için en uygun zamandır. Ayrıca drenaj sorunu olan bölgelerde küçük kanallar açarak biriken suyun tahliye edilmesi, tohumların ve yeni dikilen fidanların çürümesini önlemek adına ihmal edilmemesi gereken bir işlemdir.
Şubat ayı, sebze bahçesi kurmak isteyenler için hem doğrudan ekim hem de ön hazırlık süreçlerinin iç içe geçtiği stratejik bir zamandır. Bazı sebzeler soğuğa karşı direnç gösterirken, bazıları ise çimlenmek için yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyduğundan bu dönemde sebze türleri iki farklı yönteme göre kategorize edilir.
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan ve çimlenmek için ılıman sıcaklıklara ihtiyaç duyan sebzeler, Şubat ayında iç mekanlarda, seralarda veya güneş alan pencere önlerindeki viyollerde çimlendirilmeye başlanır. Bu yöntem bitkilerin dışarıdaki don riskinden korunmasını sağlarken, bahar geldiğinde güçlü fideler olarak toprağa aktarılmalarına imkan tanır.
Bu fideler yeterli büyüklüğe ulaştığında ve dış ortam sıcaklığı dengelendiğinde asıl yerlerine şaşırtılmalıdır.
Havanın sertliğine ve toprağın düşük sıcaklığına tolerans gösterebilen bazı sebze türleri, Şubat ayında doğrudan bahçedeki yastıklara veya ocaklara ekilebilir. Bu sebzeler genellikle yapraklı veya kök sebzeler olup, serin iklim koşullarında daha lezzetli ve sağlıklı gelişim gösterirler.
Doğrudan ekim yapılan alanların üzerini aşırı donlarda bir örtü ile kapatmak gelişimi hızlandıracaktır.
Bahçenizin estetik görünümünü bahar aylarında zirveye taşımak için Şubat ayı çiçek dikimi ve planlaması adına önemli bir aydır. Bu dönemde hem kıştan kalan boşluklar doldurulabilir hem de yazın açacak olan soğanlı bitkilerin hazırlığı yapılabilir. Her ne kadar hava soğuk olsa da toprağın donmadığı günlerde çuha çiçeği, hercai menekşe ve süs lahanası gibi soğuğa dayanıklı türler bahçeye renk katmak için dikilebilir. Bu bitkiler, kışın gri havasını dağıtarak baharın enerjisini erkenden bahçeye taşır.
Yaz aylarında ihtişamlı çiçekleriyle bahçeyi süsleyecek olan zambak, glayöl ve dahlia (yıldız çiçeği) gibi soğanlı bitkilerin ekimi için de hazırlıklara başlanabilir. Eğer iklim çok sert değilse, bu soğanlar uygun derinlikte toprakla buluşturulabilir. Ayrıca, çalı formundaki süs bitkileri ve sarmaşıklar bu ayda dikildiğinde, bahar yağmurlarıyla birlikte güçlü bir kök yapısı oluşturma şansı bulur. Çiçek tarhlarınızın etrafını temizlemek ve yabani otları şimdiden ayıklamak, çiçeklerinizin besinlerine ortak çıkılmasını önleyecektir.
Meyve bahçesi kurmak veya mevcut bahçeye yeni çeşitler eklemek isteyenler için Şubat ayı "uyku dönemi" dikimi için son fırsatlardan biridir. Fidanların henüz suyu yürümemişken, yani tomurcuklar patlamadan önce dikilmesi, fidanın yeni yerine adaptasyon sürecini kolaylaştırır. Açık köklü fidanların dikimi için bu ay en ideal zaman dilimidir çünkü fidan baharın gelişiyle birlikte doğrudan kök gelişimine odaklanabilir. Elma, armut, kiraz ve erik gibi meyve ağaçları bu dönemde dikildiğinde, yaz sıcakları başlamadan önce toprağa sıkıca tutunur.
Fidan dikimi yapılırken açılacak çukurun genişliği ve derinliği, fidanın kök yapısının en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Çukurun tabanına bir miktar kompost veya organik gübre eklemek, fidanın ilk can suyunu aldıktan sonra ihtiyaç duyacağı besinleri sağlar. Dikimden sonra fidanın etrafındaki toprağın iyice sıkıştırılması ve hava boşluklarının kalmaması gerekir. Ayrıca rüzgarlı bölgelerde fidanın düzgün büyümesi için bir destek çubuğuna bağlanması, gövdenin zarar görmesini engelleyecektir. Unutulmamalıdır ki, Şubat ayında dikilen bir fidanın can suyu, toprak nemli olsa dahi mutlaka verilmelidir.
Kışın son aylarında bahçede dinlenme dönemi biterken bitkilerin sağlıklı gelişimi için budama en kritik iştir. Bu dönemde bahçenizi yaza hazırlarken sadece bitkilerle değil, oturma alanlarının planlanmasıyla da ilgilenmek gerekir. Örneğin, güneşli günler için depoda bekleyen bahçe şemsiyesi modellerinizin bakımını kontrol edebilir veya yeni sezon için eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Bahçe mobilyalarınızın ve gölgelendirme sistemlerinizin bakımı, baharın ilk günlerinde keyifli vakit geçirmeniz için önemlidir.
Budama işlemleri sırasında ağaçların üzerindeki ölü dalların temizlenmesi, bitkinin nefes almasını sağlar ve meyve verimini artırır. Güllerde yapılacak sert budamalar, yeni sürgünlerin daha güçlü gelmesini ve çiçeklenmenin daha yoğun olmasını teşvik eder. Ayrıca çit bitkilerinin formunu koruması için yapılacak hafif dokunuşlar bahçenin estetik görünümünü güçlendirir. Temizlik ve düzenleme çalışmaları bittiğinde bahçeniz yeni sezona tamamen hazır hale gelecektir. Budama yapılırken kesim yerlerinin pürüzsüz olmasına ve hastalık kapmaması için dezenfekte edilmiş aletler kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinde Şubat ayı oldukça değişken hava koşullarına sahne olur, bu nedenle ekim takvimi bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Ege ve Akdeniz gibi ılıman sahil şeridinde Şubat ayı baharın başlangıcı sayılırken, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da kar örtüsü ve don olayları hala etkisini sürdürebilir. Bu sebeple, bahçıvanların kendi bölgelerinin yerel iklim verilerini dikkate alarak hareket etmesi ekim başarısını doğrudan etkiler.
Bölgesel farklılıklar göz önünde bulundurularak yapılan bir ekim takvimi, emeklerinizin boşa gitmemesini sağlar.
1954’te Sacettin Akaydın tarafından kurulan Akaydın Şemsiye, küçük bir çadır ve branda atölyesinden Türkiye’nin önde gelen şemsiye üreticilerinden biri haline gelmiştir. Rıfat ve Suat Akaydın kardeşlerin öncülüğünde büyüyen firma, bugün Çekmeköy’deki beş katlı tesisinde üretim yapmaktadır. 2009’da Suncool markasıyla markalaşan Akaydın Şemsiye, 2011’den bu yana fuarlarda yer almakta, ihracatı ve özgün tasarımlarıyla sektörde öncü konumunu sürdürmektedir.