Bilindiği üzere 2009’dan beri süregelen ve yeni çıkarılan kanunlarda sigara içmeyi kısıtlayıcı önemler alınıyor. Bu önlemlerden biri de bizim sektörü ilgilendiren sigaranın cafe, restaurant vb. yerlerde içilmesini kısıtlayan kanunlar. Daha önce 3 tarafı açık alanlarda içilebilen sigara için cafe sahipleri pergolalı çözüm bulmuşlardı sonra da pergolaların etrafını cam ile kapatmak suretiyle bu alanları kapalı alan haline getirip sigara yasağına karşı üstü açılabilen pergolalar ile çözüm buldu. Aslında kanun olarak yasak olmasına karşın bazı belediyeler bu duruma esnafı da korumak adına tolerans gösterdiler. Bu durum devletimizin gözünden kaçmadı tabi. Yakın zamanda gelecek yeni kanun düzenlemesi ile birlikte kesin bir dille 4 tarafından herhangi biri kapalı olan ya da kapatılabilen sistemlere yasak getirilecek.
Müşterilerimizin bizlere sorduğu sorulardan biri de şemsiyelerin bu yasaklara girip girmeyeceği. Özellikle belirtmek isterim ki şemsiye bu yasağa girmiyor. Ancak bunun da istisnaları var tabi örneğin şemsiyenin yanlarını kapalı hale getirirseniz yasağa takılırsınız. Bir başka örnekte ise çocuk parkı, avm önü gibi yerlerde yani içilmesi zaten yasak olan bölgelerde, ister şemsiye kullanın ister başka bir araç gereç, yani ne yaparsanız yapın sigara içmek yasaktır.
Tartışmasız biçimde devletimiz, sigara içimini azaltmak için ve sigaradan rahatsız olan vatandaşlarını korumak için elinden geleni yapıyor. Bundan şikayet etmek kendi çıkarını düşünmektir fakat bununda bir sınırının olduğu aşikar.
Sigaradan alınan onca vergiye rağmen siz de merak etmişsinizdir devletimiz neden sigarayı kademe kademe yasaklıyor diye. Çünkü alınan vergiler vatandaşlarının yaşadığı sağlık sorunlarına kıyasla bir hiç. Onlarca kanser tedavisi gören hasta, onlarca nakil bekleyen insan, hastalıklı doğan çocuklar vs. genel olarak belirtmeliyim ki sigara hem sağlığa hem de devletimize zarardır. Sigaradan yüzünden ölen vatandaşlarımız terörden ölenlerden daha fazladır.
Kısaca sigara içilmesi serbest olan açık alanlarda şemsiye kullanımı yasağa takılmaz çünkü dört bir tarafı açıktır. Yine de siz kendi bulunduğunuz belediyeye sormadan hareket etmeyin derim. Bu yazı sadece tavsiye niteliğindedir, herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Bölgenizdeki zabıta ve belediyelerden görüş ve öneri almanız daha doğru olacaktır. (en azından şu anki kanuna göre daha sonra ne olur bilemem!).
Göktunç AKAYDIN
AKAYDIN ŞEMSİYE SANAYİ