Bahçe Çiti Nasıl Yapılır? Nasıl Monte Edilir ve Boyanır?

bahçe çiti nasıl yapılır


İçerik Tablosu

  1. Bahçe Çiti Nasıl Yapılır?
  2. Kendin Yap Ucuz Bahçe Çiti Nasıl Yapılır?
  3. Bahçe Çiti Nasıl Monte Edilir?
  4. Bahçe Çiti Nasıl Boyanır?
  5. Bahçe Çiti Hangi Boya İle Boyanır?
  6. Bahçe Teli Nasıl Çekilir?
  7. Bahçe Çiti Çeşitleri Nelerdir?
  8. Bahçe Çiti Ne İşe Yarar?
  9. Bahçe Çiti Yapımı ve Boyama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bahçe çitleri bahçelerin sınırlarını belirlemenin yanı sıra bahçelerin daha güzel görünmesini de sağlayan unsurlar arasındadır. Birçok farklı materyalden tasarlanan bahçe çitlerini kendiniz de yapabilir hem hayalinizdeki bahçeyi tasarlarken hem de kendin yap ucuz bahçe çitiyle ekonomik bir sonuç elde edersiniz. Bu yazımızda sizlere bahçe çiti nasıl yapılır, nasıl monte edilir ve boyanır konularında detaylı bilgileri vereceğiz.

Bahçe Çiti Nasıl Yapılır?

Bahçe çiti, alanın güvenli ve estetik hale gelmesini sağlar. Genellikle montajı kolay olan bahçe çitleri, alanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bahçe çiti nasıl yapılır sorusundan önce bahçede nasıl bir görünüm elde edilmek istendiği ise malzemenin türüne karar verebilmek açısından önemlidir. Bahçe çiti yapmadan önce alanın ölçüleri tespit edilir. Ardından uygun büyüklüklerde çitler hazırlanarak, monte edilir. Boyama işlemini monte etmeden önce de sonra da yapabilirsiniz. Fakat önceden yapmanız, kusursuz görünüm açısından önerilir. 

Kendin Yap Ucuz Bahçe Çiti Nasıl Yapılır?

Kendin yap ucuz bahçe çiti nasıl yapılır sorusunun cevabı oldukça basittir. Bazı hususlara dikkat ederek estetik ancak ucuz bir bahçe çitinin sahibi olabilirsiniz. Ancak bahçe çiti yapımı öncesinde yapılacak çite göre çeşitli malzemelere ihtiyaç duyulur. 

Kendin yap bahçe çiti için ahşap malzeme oldukça uygundur. Düzgün şekilde kesilmiş ahşapları dikey olarak yerleştirin. Aralarını çivi ya da yapıştırıcı ile birbirine monte edin. Bahçenin istediğiniz bölümlerini kapattıktan sonra kriterlerinize uygun şekilde boyayabilirsiniz. Ucuz bahçe çiti yapımı yöntemlerinden bir tanesi de bambu dallarıdır. Bahçeye yerleştirebileceğiniz bambuların etrafını yapay sarmaşıkla da kaplayabilirsiniz. 

Bahçe Çiti Nasıl Monte Edilir?

Bahçe çiti nasıl monte edilir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Bahçe çiti monte etme işlemi için belirli mesafelerde direk dikme işlemi yapılır. Bahçenin büyüklüğüne göre mesafeyi 1 metre olarak ayarlayabilirsiniz. Çitleri dikey olarak dikmek için toprağa biraz kazma işlemi yapmanız gerekir. Çitleri, kazdığınız bu alana yerleştirin. Balyoz ile çakarak, sabit hale getirin ve üzerine beton dökün. Yatay tahtaları ise alttan başlayarak takın. Her tahtaya vida çakarak, sabit durmasını sağlayın. İsterseniz çitler arasında kapı yapabilirsiniz. Eğer imkânınız yoksa bir bölümü açık bırakarak, giriş çıkışı kolaylaştırabilirsiniz. 

Bahçe Çiti Nasıl Boyanır?

Dekorasyonda ne yapılırsa yapılsın boya estetik görünümü destekleyen bir unsurdur. Bu sebeple bahçe çiti nasıl boyanır sorusunun cevabından önce kaliteli malzemenin önemine değinmek gerekir. Bahçe çiti boyama işleminden önce düzgün bir görünüm elde etmek gerekir. Bu nedenle çitleri silin ve gerekirse zımparalayın. Çitlerin özelliğine göre boya malzemeleri edinin. Astar boya sürmeniz görünümün daha iyi hale gelmesini sağlar. Astar kuruduktan sonra asıl renge boyayabilirsiniz. Boyama işlemini sabitleştirmek için üzerine vernik sürün.

Bahçe Çiti Hangi Boya ile Boyanır?

Bahçe çiti hangi boya ile boyanır sorusunun standart bir yanıtı yoktur. Çünkü bahçe çitlerine türüne göre boyama işlemi yapılır. Metal bahçe çitleri için paslanmaya karşı dayanıklı boyalar uygundur. Pas boyası, akrilik boya, sprey ya da yağlı kullanarak boyama işlemi yapabilirsiniz. Boyama işleminin ardından uygun nitelikte bir vernikle işlem yapabilirsiniz. Çitler ahşap ise ahşap boya, akrilik, yağlı boya kullanabilirsiniz. Su bazlı boyalar da ahşapları boyamak için uygun bir seçimdir. 

Bahçe Teli Nasıl Çekilir?

Bahçeye tel çekme işleminden önce hangi modelin kullanılacağına karar vermek gerekir. Modeller hem estetik hem de işlevsellik açısından değerlendirilmelidir. Bahçe teli nasıl çekilir sorusunda ilk söylenmesi gereken tel çekme işleminin dikkat gerektirdiğidir. Bahçe teli çekme işlemi bir ölçüde de ustalık ister. Bu nedenle de yapımı sırasında uzman birinden yardım almanızı tavsiye ederiz. Kuyu açma ve tel örgü serme işlemlerinin ardından bahçe telini çekerek, kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. 

Bahçe Çiti Çeşitleri Nelerdir?

Bahçe çitleri ahşap, yeşil, çim ve metal olmak üzere farklı seçeneklerden oluşur. Sıkça tercih edilen modeller arasında çim ve ahşap yer alır. Estetik görünümüyle dikkatleri üzerine çeken bu seçenekler, ortamı korumanın ekonomik bir yoludur. Yeşil ve metal çimler de birçok kullanıcının tercihleri arasındadır. Bahçenin özelliklerine uygun olan çiti tercih ederek, kriterlerinize uygun bir görsellik elde edebilirsiniz. Bahçe çiti çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Panel

  • Kafes

  • Pano

  • Dikenli tel

  • Düzlemsel jiletli tel.

Ahşap Bahçe Çiti

Ahşap çitlerde farklı ağaç türleri kullanılır. Ağacın özellikleri kullanım niteliklerini ve ömrü belirleyen bir faktördür. Dekoratif ahşap çit modellerinde genellikle çam ağacı tercih edilir. Bahçe çiti, farklı renk alternatifleri sunar. Bahçenin dekorasyonuna uygun şekilde doğal rengini muhafaza edebileceğiniz gibi sıra dışı ahşap bahçe çiti tasarımı da yaratabilirsiniz. 

Yeşil Bahçe Çiti

Son yılların en modern çitleri arasında yeşil modeller yer alır. Yeşil bahçe çiti alev almayan ve güneşten solmayan özelliklere sahiptir. Bozulma ve dökülme yapmayan ürün seçenekleri, istenilen ölçülerde hazırlanır. Bu tarz ürünlerin temizlenmesi oldukça kolaydır. Yıkayarak ilk günkü temizliğini ve parlaklığını yeniden kazandırabilirsiniz. 

Çim Bahçe Çiti

Bahçesinde doğal görünümü korumak için çim bahçe çiti kullanımı önerilir. Bahçe çitlerinde yapay çim kullanılır. Bu çim türü uzun ömürlü bir seçenektir. Ayrıca etraftan evin görünmesini çok iyi bir şekilde gizler. Özellikle iç içe evlerin olduğu siteler için bu tarzda çim bahçe çiti seçenekleri uygun bir seçimdir. 

Bahçe Çiti Ne İşe Yarar?

Bahçe çiti ne işe yarar sorusunun yanıtını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Bahçenizi çevreleyerek korur.

  • Bahçede güvende hissetmenizi sağlar.

  • Estetik bir görünüm sağlar. Özellikle bahçe şemsiyesi ile beraber kullanıldığında fonksiyonel ve görsel niteliği üstün bir seçimdir. Ayrıca bahçe şemsiyesi sayesinde gölge bir alan oluşturularak, bitkiler için ideal güneş seviyesi ayarlanır.

  • Evcil dostların, civardaki kedi köpek tarafından zarara uğramasını engeller. 

  • Meyilli topraklarda, toprak kaybını önler. 

  • Arazinin çevrilmesini sağlar.

  • Rüzgâr ve gürültüyü azaltır.

Bahçe Çiti Yapımı ve Boyama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bahçe çiti yüksekliği kaç olmalı?

Çit elemanlarının yüksekliği göz hizasından alçak ya da yüksek ayarlanabilir. Ancak kesinlikle göz hizasında bir ayarlama yapılması önerilmez. Meyilli arazilerde merdiven gibi kademeler olmalıdır. Çit yüksekliği mahalli kanunlara, fonksiyonelliğe ve çevreye uygun yükseklikten oluşmalıdır. Buna göre:

  • Alçak bahçe elemanları için 20, 40, 60 cm yükseklik uygundur.

  • Orta yükseklik için: 80 - 140 cm uygundur.

  • Yüksek bahçe çitlerinde ise 180 - 250 cm yükseklikte inşa edilmesi doğru olacaktır.

Bahçe çit teli kaç mm olmalı?

Bahçe teli bahçe ve arazilerde tercih edildiğinde 100, 150, 200 cm yükseklikten oluşur. Kalınlıkları ise minimum 1 mm, maksimum 4 mm olmalıdır.

+90 539 653 40 80