İşletmelerde Açık Alan Tasarımı

Kafe-Restoran müşterilerinin genellikle tercihi mekanların açık alanlarıdır. Gerek kapalı alanda tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesine getirilen yasaklar gerekse de mevsimine göre açık alanda vakit geçirmenin tercih edilmesi işletmeler için bu alanları en değerli yer yapmaktadır.

İşletmelerin en değerli alanları olan açık alanları değerlendirmek ve müşterilerine bu alanları konforlu hale getirmek için bir çok dekoratif çözüm üretirler. Bu çözümlerin arasında olmazsa olmazlardan birisi bahçe şemsiyesidir.


Dört Mevsim Farklı Yarar ve Şemsiyeler

Şemsiyeler bir mekanın açık alanlarını yazın güneşten korur. Şemsiyeler sayesinde müşteriler dış mekanlarda gölgede oturabilir, yaz sıcağından korunabilir. Yağmur ve kar yağışının görüldüğü kış ayları içinse bu durum yağıştan korunma amaçlı olarak kullanıma dönüşür. Dış mekanında şemsiye bulunmayan işletmeler gerek tütün ürünleri kullanan müşteriler açısından, gerekse hava koşullarından korunmak isteyenler tarafından tercih edilmez. Bu nedenlerden ötürü şemsiye kullanımı mekanlar için dört mevsim farklı yararlar sağlar. İşletmenin sahip olduğu tüm alanların faydalı bir şekilde kullanılabilmesi için şemsiye kullanımı oldukça önemlidir.

Şemsiyeler in böyle somut faydalar elde etmeyi amaçlayan kullanımları dışında başka kullanım amaçları da vardır. Dekoratif amaçlı kullanım bunlardan biridir. Her işletmenin kendine özgü bir dekorasyonu ve mimari tasarımı vardır. Bu mimari tasarım iç ve dış mekanlarda tutarlı ve dengeli olmalıdır. İç mekan düzenlemesini; masalar, sandalye ve koltuklar, masa üzeri aksesuarları, duvar aksesuarları ve aydınlatmalar oluştururken dış mekanlarda bu unsurlara şemsiyeler de eklenir. Dış mekan düzenlemesinde şemsiyeler dekorasyona önemli ölçüde etki eder. İşletmenin seçtiği renk ve tasarıma uyumlu olarak tercih edilebilen şemsiyeler dekorasyondaki tamamlayıcı unsurlardandır. Tercih edilen renk ve modele göre şemsiye ile dış mekanlara aydınlık ve ferah bir hava yaratmak mümkündür. Ancak  yanlış tercihler sonucu dış mekanlar dar ve bunaltıcı bir hal de alabilir.


Tasarımcılar Maksimum Fayda

İşletmeler küçük mekanlardan maksimum fayda sağlamayı amaçlarlar. Bu amaç doğrultusunda dekorasyon fikirleri geliştirirler. Dekorasyon sürecinde masa ve sandalye tercihini daha küçük ve yer tutmayanlardan yana kullanmak, iç mekan ve bahçede daha az yer kaplamayan aksesuarlar seçmek, mekanın daha fazla alanının faydalı kullanımına yardımcı olabilir. Şemsiyeler yapı itibariyle ince temel parçalardan oluşmasına rağmen belirli bir alan kaplamaktadır.  Şemsiyenin kullanım anında güneşten veya yağıştan koruması istenilen alanın tam merkezine konulması gerektiği de düşünülürse şemsiyenin açık alanlarda en merkezi alanları kapladığını görürüz. Bu durum da mekan tasarımı yapılırken en zorlayıcı konu olarak karşımıza çıkar.

Tasarımcılar maksimum faydayı sağlamak için şemsiye dışındaki nesneler üzerinde çıkar yol ararken şemsiye tasarımcıları da bu sorun ortadan kaldıracak çözümler sunuyorlar. Üretilen yandan gövdeli şemsiyeler ile (Link yönlendirmesi) şemsiyeyi alanın tam ortasına konumlandırma zorunluluğundan kurtulup alan yaratılmaktadırlar.

Ülkemizde alanında ARGE çalışmaları ve aldığı patentlerle sektörün öncü markası olan Akaydın Şemsiye’nin geliştirdiği Yandan Gövdeli ürünü ise tasarımı ve hareket kabiliyetiyle açık alan kullanımında çok farklı olanaklar sağlıyor.


İşletmelerde Kullanılan Şemsiyeler

Kafe-Restoran açık alanlarının mimari tasarımı yapılırken öncelikli olarak alan kullanımı maksimizasyonu ön planda tutulmaktadır. Ancak alan maksimizasyonu kadar estetik kaygı da güdülmelidir. Tasarım, dekorasyon ve mimari açıdan şemsiyenin öneminin fonksiyonları kadar estetik açıyla da ele alınması gerekmektedir.

Yandan gövdeli şemsiyeler işletmelere hem işlevsel kullanışlılığı hem alan maksimizasyonunu hem de estetik görüntüyü vadediyorlar. İşletmenizin açık alanını tasarlarken siz de bu konuda uzmangörüşünü almayı ihmal etmeyin.

+90 539 653 40 80